20.2.2017

Minkä ikäinen on tämä kamera ja milloin kameraliike toimi?

Vanhassa kamerassa lukee H. Ernemann Akt Ges Dresden. Kasettikotelossa on merkintä Ernemann Dresden. Pienessä kilvessä mainitaan Fotografiska artiklar Anton Podworsky Helsingfors N Esplanaden 43. Mikä on kameran ikä ja arvo? Milloin kameraliike toimi?

Amanuenssi Laura Gelmi vastaa:

Kyseessä on Saksassa valmistettu kokoon taittuva levykamera. Valmistaja on kilvessä mainittu dresdeniläinen H. Ernemann. Levykameroiden edullisemmat mallit olivat yleensä puurunkoisia ja päällystetty tekonahalla. Harvinaisemmat mallit saattoivat olla metallisia ja niiden päällinen aitoa nahkaa, joka on voinut ajan saatossa vaurioitua. Vuodesta 1889 alkaen toiminut Ernemann toi markkinoille valtavan määrän kameroita, ja samasta mallista oli useitakin versioita hieman erilaisilla ominaisuuksilla. Ajoitusta kamerallesi voi hakea vertailemalla sitä internetistä ja myyntihinnastoista löytyviin kuviin ja tietoihin.

Kamerassasi on valmistajan kilven lisäksi kamerakauppiaan kilpi. Valokuvaustarvikeliike Anton Podworsky toimi tietojemme mukaan Helsingissä vuodesta 1906 alkaen. Toiminnan päättymisvuosi ei ole tiedossamme. Kävin läpi muutamat kirjastostamme löytyvät Podworskyn myyntiluettelot vuosilta 1912 ja 1926. Vuoden 1912 myyntiluettelossa esitellään erilaisia versioita Ernemannin Heag II -kamerasta, jonka ulkomuoto muistuttaa varsin paljon sinulla olevaa kameraa (ks. kuva alla). Heag II -mallista oli tosin useita sarjoja, ja niitä valmistettiin ainakin vuosina 1911-1925. Kamerasi on todennäköisesti 1910-luvulta tai 1920-luvun alkupuolelta, mutta tarkempaa ajoitusta on hankala antaa.

Ossi Asikainen kirjoittaa museomme kamerasivustolla Heag-sarjan kameroista yleisesti seuraavaa: ”Heag-nimillä (nimi oli lyhenne valmistajan nimestä: Heinrich Ernemann Aktien Gesellschaft) valmistettiin suuri määrä erilaisia kokoon taittuvia levykameroita, kuvakoot 4,5x6, 6x9, 9x12, 10x15 ja 13x18 cm. Samoilla ominaisuuksilla varustettuja kameroita valmistettiin eri hintaluokkiin, kangas- tai nahkapäällysteisinä, palkeessa joko yksin-, kaksin- tai kolminkertainen vetämä, runsaasti eri objektiivi- ja suljinyhdistelmiä. Rungot tehtiin puusta tai metallista, palkeet olivat nahkaa tai vahattua pahvia ja etsimet vaihtelivat mallin mukaan. Malleja ja kokoja on ainakin 70 erilaista ja samoilla numeroilla tehtiin vuosien 1904-1926 kuluessa toisistaan paljon poikkeavia laitteita.”

Emme museossa ota kantaa esineiden markkina-arvoon, vaan sitä kannattaa tiedustella antiikkiliikkeistä. Myös kansainvälisiltä kamerasivustoilta voi löytyä pyynti- ja myyntihintoja.

Ossi Asikaisen teksti levykameroista luettavissa verkkosivuillamme täällä. Ernemannin kameroista löydät lisätietoa ainakin täältä.

A. Podworsky Oy:n luettelo vuodelta 1912 esittelee Ernemann Heag II -kameran.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia