28.4.2017

Minne voisin lahjoittaa isoisäni valokuvaustarvikkeita ja negatiiveja?

Tampereella vaikuttaneen, valokuvausta harrastaneen isoisäni (S.1890-luvulla, k. 1960-luvulla) jäämistöissä olisi laatikollinen lasilevynegatiiveja sekä ilmeisimmin niiden käsittelyyn liittyviä esineitä. Kuvien aihepiireistä ei ole tarkkaa tietoa. Me jälkeläiset olemme miettineet, mitä niille voisi tehdä. Onko esimerkiksi Valokuvataiteen museo kiinnostunut saamaan sellaisia lahjoituksena?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Hienoa, että valokuvaharrastuksen esineistöä ja kuvia on säilynyt!

Valokuvia ja valokuvausvälineitä sisältävät lahjoitukset sopisivat sinänsä Valokuvataiteen museon kokoelmiin, mutta toisaalta isoisäsi tamperelaisuus voisi tehdä aineistosta myös Museokeskus Vapriikin ja siellä tarkemmin Pirkanmaan maakuntamuseon kokoelmaprofiiliin sopivan. 

Tärkeintä tulevan säilytyspaikan valinnan kannalta ovat kuitenkin tiedot kokoelmiin liitettävistä kuvista tai esineistä. Suosittelen siis, että ennen kuin tarjoat aineistoa millekään museolle, kävisit sitä jonkin verran läpi ja tekisit muistiinpanoja sisällöstä: aiheista, kuvissa esiintyvistä henkilöistä, negatiivien määristä ja koosta. Kenties negatiivien yhteydessä on muistiinpanoja tai merkintöjä, joiden perusteella kokonaisuudesta saisi joitakin tarkempia tietoja? Liittyvätkö kuvat enimmäkseen johonkin tiettyyn aihepiiriin tai paikkaan? Onko suvulla negatiiveista tehtyjä vedoksia, joista kuvien sisällön saisi helposti selville? Entä vaikuttaako siltä, että aineisto on säilynyt hyvässä kunnossa, vai onko se kärsinyt esimerkiksi kosteusvaurioita? Lahjoitustarjoukseen kannattaa myös liittää valokuvia esineistä. Näiden tietojen perusteella museot voivat vaikka yhteistyössä arvioida, mikä olisi paras paikka aineistollenne.  

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia