18.9.2017

Mistä löytäisin suomalaisia 1900-luvun alun studiomuotokuvia?

Hei, mistä löytäisin suomalaisia 1900-luvun alun studiomuotokuvia? Olisin kiinnostunut näkemään, millaisia kuvaustaustoja ja valaistusta niissä on käytetty. Tarkoitus olisi kuvata opiskelijaryhmän kanssa studiokuvia ajan tyylin mukaisesti.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Tuon ajan studio- tai ateljeemuotokuvia on nykyisin runsaasti selailtavaksi verkossa. Voitte aloittaa vaikkapa näistä helsinkiläisen Atelier Universalin taiteilijamuotokuvista, jotka olemme julkaisseet Flickrissä.

Flickrissä voitte selailla myös Kuvassa-yhdistyksen vanhojen muotokuvien virtaa.

Seuraavaksi voitte selailla esimerkiksi Finnaa, Suomen museoiden, kirjastojen ja arkistojen yhteistä aineistoportaalia. Siellä helpoimmin pääsette ateljeekuvien äärelle kirjoittamalla hakukenttään "visiittikortti". Osa näin löytyvistä muotokuvista on toki jo 1800-luvun lopulta, mutta kuvien yhteyteen on yleensä merkitty arvio niiden ajankohdasta.

1900-luvun alkuvuosina maalatut taustakankaat olivat suosittuja, ja isommilla kuvaamoilla saattoi olla useampia erilaisia taustoja. 1910- ja 1920-luvuille tultaessa taustafondien käyttö alkaa vähitellen jäädä pois muodista. Taustakankaiden käytöstä voit lukea aikaisemmistakin vastauksista, tästä ja tästä.

Valokuvausstudioissa saatettiin jo 1800-luvun lopulla käyttää keinovaloa kuten magnesiumsalamaa. Valokuvahistorioitsija Sven Hirnin mukaan atelier Apollo Helsingin Aleksanterinkadulla oli vuonna 1900 Suomen hienoin: sinne oli asennettu pysyvä sähkövalaistus, joka mahdollisti kuvien valaisemisen varmemmin kuin äkillisesti välähtävä magnesium tai vaihteleva päivänvalo.

Onnea studiokuvausharjoituksiin!

Kirjailija Hilja Haahti vuosisadan vaihteen studiomuotokuvassa. Kuvaaja Carl Klein, Atelier Universal, Helsinki.

Kommentit (1)

Valokuvahullu kommentoi:

Hei! Flickrstä löytyy myös eri kotimaisten kuvaamoiden mukaan kansioihin järjestettyjä kuvia (Sanna Linjama-Mannermaan kokoelmasta) osoitteessa: https://www.flickr.com/photos/tempvsfvgit/albums . Helpottaa hakemista, jos haluaa löytää tietyn kuvaamon kuvia.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia