14.8.2018

Mistä ovat kuvan lapsi, topparoikka ja sokeat?

Kuva 1. Viehättävä kuva tunnistamattomasta pikkulapsesta on ollut vanhempieni kuvien joukossa. Ei ole tiedossa, ketä kuva esittää tai milloin se on otettu. Alkuperäinen kuva on pieni pahvitaustainen visiittikortti (koko on 6,3 x 10,2 cm). Onko kuvassa tyttö vai poika? Miltä aikakaudelta se mahtaa olla?

Kuva 2. Kuvassa lienee jokin rautatiehen liittyvä työporukka. Isoäitini Amalia Kalliola (myöh. Stranden, 1886-1962) seisoo rivissä ensimmäisenä naisena vasemmalta. Ennen vuotta 1906 hän oli tilapäisesti Oulaisissa, ilmeisesti työssä. Sieltä hän palasi 1906 synnyinpaikkakunnalleen Elimäelle. Voisiko kuva olla Oulaisista, mikä porukka on kyseessä ja mitä tehtiin kepeillä?

Kuva 3: Sokeain työpaja tai koulutuspaikka. Amalian puoliso Gottlieb Stranden oli näkövammainen ja ammatiltaan harjantekijä. Kuva lienee otettu jossakin sokeiden työpajassa ehkä 1900-luvun alussa. Gottlieb syntyi v. 1874. 1890-luvulla oikea silmä oli sokeutunut ja 1910-luvulla kirkonkirjoissa hänet on merkitty täysin sokeaksi.

.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kuvan 1 lapsi on todennäköisesti poika. Vaikka pikkupoikia aikoinaan puettiin myös mekkoihin, tämän tyyppistä housuasua ei yleensä nähdä tytöillä. Lapsen vaatteet, kuvaamon rekvisiitta ja visiittikorttikuvan tyyli auttavat kuvan ajoittamisessa 1920-luvun paikkeille. Kuvaamon nimi ja osoite johdattavat vielä askeleen eteenpäin. Kuvaamotietokantamme mukaan Väinö Anshelm Rautellin valokuvaamo toimi Aleksanterinkatu 24:ssä joko vuodesta 1923 tai 1924 lähtien. Kuvaushetki sijoittuisi siis noihin vuosiin tai pian niiden jälkeen.

Kuvan 2 rautatietä rakentavan tai kunnostavan topparoikan käsissä on painavat rautakanget, joilla väännettiin kiskojen osia kohdalleen. Pelkän kuvan perusteella on vaikea arvioida tarkempaa aikaa tai paikkaa, sillä samanlaisia työporukoita liikkui varmasti koko rautatieverkoston alueella.

Kuvan 3 kohdalla arviosi osuu varmasti oikeaan. Olisikohan herra Stranden voinut opiskella ammattiaan vuonna 1900 perustetussa Sokeain miesten työlaitoksessa Helsingissä?

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia