15.2.2021

Epäpoliittinen työväenmusiikki

Työväen laulukirjoista löytyy maakuntalauluja ja isänmaallisia marsseja. Eivätkö työväen kuorot esittäneetkään työväenmusiikkia?

Leena Ahonen vastaa:

Musiikki oli työväen järjestökulttuurissa tärkeällä sijalla. Viihdeohjelmistot houkuttelivat työväentaloille väkeä, jolloin viihteen lisäksi mukaan saatiin mahdutettua poliittistakin viestiä. Soittokuntia tuettiin myös esimerkiksi tehdaspaikkakunnilla, koska tehdaspatruunat pitivät musiikkia kehittävänä harrastuksena työväestölle. Myös työväestön tavoitteena oli kehittää itseään henkisesti ja taiteellisesti.

1900-luvun alkupuolella työväen musiikkikappaleet olivat usein epäpoliittista. Työväen juhlamusiikkikin oli riippuvaista saatavilla olevista nuoteista ja siten julkaistuiksi päätyneistä taidemusiikin muodoista. Varsinkin kuoroille sovitettuja lauluja oli vähän. Toisaalta kyllä työväestökin valikoi kappaleensa omaan suuhun sopiviksi. Raittiusaate, isänmaalliset aiheet, kansanlaulut ja luonnosta kertovat laulut olivat työväestöllekin mieluisia. Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM) panosti perustamisestaan lähtien työväen musiikkitarpeisiin sävelletyn ja sanoitetun musiikin edistäjänä mm. nuottikaupaan ja musiikkikoulutukseen panostamalla. Julistavan poliittisen laululiikkeen aika tuli vasta 1960-luvulla.  

Lähteet: Keijo Rantanen 2020: Hymni työlle – Suomen Työväen Musiikkiliitto ja työväen musiikkiharrastus 1920–2020

Saijaleena Rantanen, Susanna Välimäki ja Sini Mononen (toim.) 2020:Työväen taide ja kulttuuri muutosvoimana

http://www.tyovaenliike.fi/tyovaenliikkeen-vaiheita/alasivu-7/tyon-orjat-sorron-yosta-nouskaa-tyovaen-laululiike/

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia